bársonykanapé

Újabb botrány a meggymaggal?

Ezerrel dübörög a meggyszezon. Idén különösen sok van a fákon. Én is túl vagyok meghívásos alapon két vödör meggy szedésén, és feldolgozásán. Bátyám meghívott ugyanis, hogy szedjem meg a meggyfáikat.

Ilyenkor nagyon tudom utálni még a meggy kitalálóját is! Mert problémák adódnak, igaz azokkal kőkeményen szembe kell nézni!

Később csitul ez az érzés, amikor enni kell a készterméket.

1. probléma Mikor szedjük le? Feltétlenül amikor érik. Ne várjuk meg azt az időpontot, amikor ráérünk! Idén főleg ne, mert minden előbbre jött 2 héttel, kivéve a fizetés napot. Ha a naptárat lesve megyünk ki a kertbe, akkor csak a fa alatti potyogást igazolhatjuk, sopánkodhatunk, és tehetjük össze kezünket úgy hogy a fejünk meg közte van!

2. probléma Hogyan? A szedés módját illetően komoly belharcok dúlnak családon belül, hogy hogyan is kell a meggyet megszabadítani a fától. A rázás ugye nem szóba jövő, mivel mondottam kiskertről beszélgetünk.

A fa hozzám képest aránylag magas. Darus kosaras megoldás a kiskertben nehezen kivitelezhető, ezért marad a létra.  A meggy meg nem alma, hál istennek nem is ribizli, de így is sokszor kell érte nyúlni, tépni. Régi, öreg létrázós családfával nem rendelkezem a felmenőim között. Szobafestők nem, csupán csak asztalosok voltak köztük. A létrák viszont mára már alumíniumból vannak, így még az anyag sem stimmpasszol. Mégis mindig megnyerem magamnak, mint legkönnyebb család tag ezt a magas pozíciót, legyen szó ablak pucolásról, vagy meszelésről. Egyedül én nem szédülök le róla.

Tesómmal szemben aki a fogd a meggyet, húzd le a száráról elvet hirdeti és gyakorolja én a száras szedésre szavazok.

Indokaim pedig a következőek:

-Sokkal tovább tart a szedés és körülményesebb is.

-Fel tudom akasztani a fülemre a dupla meggyet.

-Nem spriccel bele a képembe azonnal a meggylé, evvel megvárja a magozást.

-Ha el akarom adni, szárral együtt jobban nyomja a súlyt.

-Tovább marad friss, piac képes. A muslincák később találják meg.

-Ha szárral együtt mosom a gyümölcsöt nem ázik ki belőle az íz és cukor tartalom.

-Hálás a fa, ha a meggyszárat is leszedem, mert könnyítem a további ágfejlődését.

Azért szeretem a meggyet, mert változatosan felhasználható. Itt nem arról beszélek, hogy vetekszik Kriston Andrea gát és hüvely torna gyakorlataival, mert egyébként igen. A timsónak mesélik öregek hasonló hatását. Én nem tudom, mert helyből szűz jegyben születtem, de az biztos, hogy még a műfogamról is leszedi a zománcot, ha csak egy picikét is nem figyelek oda, és kísérő nélkül küldöm be a számba.

Fiatalasszony, illetve friss főzős koromban a meggy leves volt az első amit készítettem. Elsózni sem lehet, mert só nem kell bele, legfeljebb olyan lesz amilyen, így könnyen jön a sikerélmény. Annyira, hogy amikor 17 évesen a nyári szünetben a Római parton lévő Hableány étteremben igen fontos konyhatechnikai asszisztensi feladatot láttam el. (magyarul mosogattam, meg a slózi tisztasága volt nemes feladatom), akkor az étlapon szereplő hideg gyümölcs leves elkészítését is megkaptam. Bizalmi állásom lett innentől. Volt, hogy annyira ízlett a vendégeknek a főztöm, hogy még puszit is küldtek! Remélem ez nem a pincér fiú csajozós technikája volt, mert akkor most egy világ omlana össze bennem !

További felhasználási módjai közül csak felsorolás szinten, mert én idén nem is a meggy, hanem a magja miatt szüretelek.

Akkor ami még evős, illetve ivós :

meggyleves, meggyszósz, meggylekvár, meggyszörp, meggyes piskóta,  meggyes pite, meggybor, meggypálinka, meggyfagyasztás, meg nem jut több eszembe. Próbálkoztam egy évben, almából is meggyes pitét csinálni, de nem volt az igazi. Ezért maradjatok szerintem Ti is az autentikusnál. Recepteket azért sem írok! Olvassátok el azokat a gasztroblogokon!

3. probléma: A magozás

Mert nem elég, hogy fáj a térdem, meg a derekam a létrázástól, szedéstől, odavan a kezem is. Megszínezi a körmön alját, és jól kiszálkásítja a körömágybőrömet. A fenekem meg teljesen elülöm még szebb szélesebbre, mint annak előtte volt.

Akkor is a lényeg idén a mag! Ebben a fene nagy szabadságos vállalkozós világban már nem pálya a meggymagot eladni faiskolának és ebből meggazdagodni. Az én Gyuri testvérem ötlete az, hogy a keresztfia gyerekének, aki októberben fog megszületni, és aki nem mellékesen az én unokám is, szóval, hogy neki akar meggymagból babzsákot varrni. Ilyenformán az meggymagzsák lesz. A zsákba varrt magot meg lehet melegíteni mikróban, vagy mikrófélőseknek sütőben. Azután a család minden tagja használhatja különböző testtájékok melegítésére. Kisbabáknak hasfájáskor pocakra, vagy fülesbaglyoknak só helyett ezt lehet a sapkájukba bekötni. Nők felfázás vagy menstruáció idején használhatják hason vagy derékon. Illetve a hideg lábnak takaró alatt is jól tud esni.

Ezért avval a feltétellel szedhettem a fájukról le a gyümit, ha visszaszolgáltatom a magját.

Na azt várhatja!

Már szárad gyönyörűen a napon a mag. A fejemben meg különböző színek formák és anyagok kavarognak, hogy mit is fogok kitömni a meggymaggal.

Ja azért még előtte megfőzőm a lekvárt, meg üvegbe teszem!

Puszi!

www.barsonysex.hu

www.barsonykanape.hu

meggy2meggymeggy1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!